Hello napi két kávé! Viszlát horkolás!

Hello napi két kávé! Viszlát horkolás!

7+1 Furcsa tipp a horkolás ellen

A horkolás első hallásra nem tűnik egy hatalmas problémának. Na de második és sokadik hallásra? Akár válóok is lehet. Kimutatták, hogy a horkoló mellett éjszakázó fél akár másfél órával is kevesebbet aludhat. Így nem csoda, hogy mindenki a horkolás ellenszerét keresi.

A horkolás minden 4. embert érinti. Sőt, mivel az emberek többsége párjával, házastársával alszik, így tulajdonképpen minden 2. ember érintett. De szenvedni inkább a “vétlen” felek szoktak. Nem tudnak elaludni, aztán meg mindenki azt hiszi róluk, hogy kávéimádók, azért döntik magukba kettesével a feketét. Pedig csak próbálnak életet lehelni magukba.

Kollégistaként sok mindent megél az ember… 🙂 Amikor “koedukálódik” a koleszszoba egy buli után, akkor bizony van, hogy a horkolás által keltette légáramlatok meglengetik a függönyt, illetve berezonálnak a falak is. És ha mindezt ketten nyomják, akkor egészen biztos, hogy felváltva, amikor az egyik elhallgat, a másik horkant és fordítva. Némi alkoholtól pedig egész szépen cifrázzák is az “alapjáratot”. Nesze neked érzékiség!

Na de lássuk, mit tehetünk ellene!

– teniszlabda a pizsibe

Először azt hittem, ez valami nettó baromság, mert azt ajánlják, hogy varrjunk, rögzítsük teniszlabdákat a pizsama nyakához. A horkolás leginkább háton történik, de a labda fizikailag megakadályozza a háton fekvést. Kapható hasonló elven működő horkolásgátló pizsama is, szóval mégsem lehet akkor hülyeség…

– ne alkoholizálj

Az alkoholtól könnyen el lehet aludni, viszont csak felszínesen. A nyugtalan alvó pedig nagyobb eséllyel (és hangosabban – lásd kollégiumi sztori) horkol.

– beszélgess

Azt mondják, az elalvás előtti kedélyes csevegés segít a horkolás visszafogásában. Csak arra vigyázzunk, hogy ne ilyenkor zúdítsuk a kedvesünkre a napi stresszt, mert a veszekedés viszont elősegíti az éjszakai kellemetlen hangokat.

– énekelj

Állítólag napi 5 dal eléneklése azáltal, hogy erősíti a légutak izomzatát, közvetve csökkenti a horkolás kockázatát. Hmm, aztán ha túl hamisan kornyikálsz, lehet, hogy azt mondják, hogy inkább horkolj! 😀

– viselj repülőzoknit

A mélyvénás trombózis megelőzésére használt szorítózokni megakadályozza, hogy napközben a lábakban összegyűljön a víz, ami fekve a nyaki részek felé húzódna. Ez szintén hatással van az éjszakai “hangversenyünkre”.

– ragtapaszt a szájra

Mivel nyitott szájjal adjuk ki a horkoló hangot, ezért ezt meg kell akadályozni. Éljen a ragtapasz! Elég “humánus” megoldás… :-O

– legyél mentes

El kell kerülni a nehéz vacsorát, együnk inkább egészséges finomságokat, diétás ételeket, még jobb, ha laktózmentes, az alkohol is tiltólistás. Na és nem árt, ha egészséges életmódra váltunk és a túlsúlytól megszabadulunk. És van, amitől nem tudunk szabadulni, ez pedig a korunk, aminek előrehaladtával szintén nő a “zajszintünk”.

+ igyál kávét

Délután két espresso frissen őrölt kávéból és úgy fogsz pörögni, hogy abból nem lesz alvás. Nincs alvás, nincs horkolás. De ha csak nem vagy kávéfanatikus – mint mi -, akkor ezt a tippet csak mérsékeltek használjátok, ilyenkor jobb a hígabb tejes kávé!

 

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu