Ezért vagy minden reggel baromi álmos

Ezért vagy minden reggel baromi álmos

Álmos vagyok. Álmos vagyok. Álmos va…hrrr

Te minden reggel az óracsörgés és minimum 3 szundi után kelsz? Alig bírsz kitápászkodni az ágyból. Olyan álmos és fáradt vagy, mint akit fejbevágtak?

Én nem vagyok jó alvó, sokkal korábban szoktam ébredni, mint kellene. Egyik nap 2 és fél órával(!) az ébresztő előtt sikerült, ilyenkor visszaaludni már nem tudok. Felkeltem, csináltam a szokásos reggeli dolgokat, majd leültem netezni, vártam, hogy majd mehessek munkába. Múlt az idő, gondoltam, most már ideje zuhanyozni, készülődni. Bemegyek a fürdőbe és látom, hogy vizes a kád, vizes a törölköző. Bakker, én már zuhanyoztam másfél órája, de nem is emlékeztem rá! Ezután elgondolkoztam, hogy érdemes-e aznap bemennem dolgozni… 🙂

A kis személyes kitérő után lássuk, mik lehetnek az állandó álmosság okai:
1. A legkézenfekvőbb oka az álmosságnak, hogy nem alszol eleget

Ugye te sem gondolod, hogy éjfél utáni fekvéssel és fél 7-es keléssel kipihent leszel? Ez néha belefér, de hosszútávon teljesen leszívja az energiádat.

Azt gondoljuk, hogy a szombati későn fekvés után vasárnapi sokáig alvással regenerálódik a szervezetünk. Pedig mivel vasárnap későn kelünk, így valószínűleg később is tudunk elaludni, ergo hétfőn megint álmosak leszünk (milyen „jó” nekem, én késői fennmaradással is korán ébredek, így nem csak hétfőn vagyok hullafáradt, hanem már vasárnap is :S)

2. A kávé!

Micsoda? A kávétól éppen felébredünk, nem? Pillanatnyilag igen, de a szervezet egyébként magától ébred az adenozin termelődésének köszönhetően – ez gátolja meg, hogy elálmosodjuk napközben (huh, az én szervezetem ebből baromi keveset termelhet, help!). Az ébredéskori kávéval az adenozint “kioltja” a szervezet, így lesz később egyre inkább szükségünk a koffeinre. Az ideális kávézási időpont éppen ezért később, 9-10 óra körül van.

A koffein 6 órával később is hatással van a szervezetre, így mondanunk sem kell, hogy lefekvés előtt nem tanácsos kávét fogyasztani.

3. A szundi gomb nyomogatása.

Neked hány ébresztési időpont van beállítva a telefonodon vagy hányszor nyomod le reggelente a szundi gombot? Az alvásunk 90-100 perces szakaszokból áll a felületes alvástól a mélyalváson keresztül az álommal járó REM fázisig. Egy 10 perces szundival egy újabb mélyalvás felé sodródsz, tehát a következő ébresztésnél ugyanolyan álmos leszel. Inkább állítsd az órát a végső időpontra – viszont akkor nincs mese, fel kell kelni! 🙂

Léteznek olyan mobil app-ok, amelyek figyelik az alvási ciklust és egy általunk megadott időintervallumon belül elvileg a legideálisabb fázisban, tehát felületes alváskor ébresztenek. Párszor próbálgattam, de velem kiszúrt, mindig a legkorábbi időpontban ébresztett 😀 Mostanában meg örülnék, ha “kihúznám” az óracsörgésig, de magamtól ébredek, jóval korábban, mint kéne…

4. Az edzés kihagyása

Ha a tested hozzászokott a rendszeres mozgáshoz, megsínyli, ha nem kapja meg a “napi betevőt” belőle. Legalább egy gyorsabb sétát érdemes tenni akár naponta is.

5. Nem iszol eleget

Ha a szervezet vízszintje csak 2 %-kal csökken, az is negatívan hat az energiaszintre. Ezáltal sűrűbb lesz a vérünk, kevesebb oxigén jut az izmokhoz és fáradtabbak leszünk.

6. Túl sokat iszol

Persze nem vízből, hanem alkoholt (bár a sok vízivással járó éjszakai WC-re rohangálás sem éppen pihentető…). Kevés alkoholtól ugyan ellazulunk és lehet, hogy az álomba szenderülés könnyebben megy, de az alkohol adrenalinnövelő hatása miatt nagyobb eséllyel ébredünk fel az éjszaka közepén.

7. Sötétben készülődés

Nem véletlen, hogy télen valahogy nehezebben akaródzik összeszedni magunkat. A biológiai óránk a világosra “indítja” a szervezetet, ezért érdemes a redőnyöket felhúzni és villanyt kapcsolni, hogy ezzel rásegítsünk.

8. A reggeli kihagyása

Az étel üzemanyag a testnek, agynak. Mivel éjszaka ennek híján van, reggel meg kell adni az első löketet. A legjobb reggeli tápanyagokat zabpehelyből, gyümölcsös smoothie-kból, teljes kiőrlésű pirítósból, mogyoróvajból nyerhetjük (nem is hangzik rosszul!).

Te ki tudod aludni magad éjszaka? Vagy visszatérő “barátod” a reggeli kóma?

Mi volt a legviccesebb sztorid félálomban?

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu