03 márc HISZTIS KÁVÉS
Ha te magad is kávérajongó vagy (…hogy ne lennél az), akkor biztosan találkoztál már néhány vicces figurával, aki valamiért mindig kicsit megtornáztatja a baristákat a kávézóban. Ezek a személyiségek eltúlzottak, és csak és kizárólag a szórakoztatás célját szolgálják, sőt, én magam is egy vagyok közülük.
1. A MENTES
Ő az, akinek már rég nem jó a sima hosszú kávé. Első megjelenésre normálisnak tűnik, de aztán elkezd érdeklődni. Itt már problémák lehetnek, mert nem csupán az érdekli, hogy milyen kávék vannak. Neki nem jó a tehéntej, kókusz-, mandula- és rizstej után érdeklődik. Nehogy azt higgyétek, hogy ezt csak egy előkelő és láthatóan felszerelt kávézóban teszi meg, képes előadni a magánszámát a sarki kisbüfében is és felháborodik, ha a válasz “nem”. Még ha van is valamilyen nem tehéntej, azt firtatja, hogy milyen típus, márka, mert a cukrozott mandulatej nem jó neki. Miután a barista megnézte, hogy van-e hozzáadott cukor a mandulatejben, kibogarászta az apróbetűket a dobozon, a „mentes” képes megkérdezni, hogy van-e valamilyen édesítő. Na persze csak a természetes, a sima nem jó neki, mert ugye az aszpartám…
Ő az, aki ezek után képes megkérdezni, hogy bio-e a kávé és van-e rizstejszínhab. Ekkor a barista már ott tart, hogy a puszta kezével képes lenne habbá verni a száraz rizst, szóval ez is oké. A „mentes” ekkor a süteményes pulthoz fordul és megkérdezi: És mit tudsz ajánlani, ami glutén-, tej-, cukor- és tojásmentes? „Szalvétát!” – jönne csípőből a barista válasza, de nem, ő rendes, türelmes és keres a “mentesnek” egy mindenmentes süteményt is. A majdnem 20 perces kiszolgálás után „jó hangulatban” válnak el.
2. AZ EXTRÁS
Ő az, aki a kávé ízét nem akarja és nem is fogja érezni. Extra szirupot kér a kávéba, plusz adag tejet kér hozzá. Tejből a legzsírosabbat választja, ha lehet, akkor teljes tejet. Sőt, a tej mellé kávétejszínt is kér, mert miért ne. Extra adag tejszínhab dukál a kávéjára, amire extra kakaó– és fahéjszórást rendel. Hiába az eddigiek, ő még szeretne hozzá némi extra cukrot, plusz mézet. Ha már itt van, még 2 kis zacskó cukrot kér, mert hátha nem lesz elég édes a mix. Sőt, igazából a kávét már nem is kéri bele, elég lesz a tej, tejszín, kakaó, fahéj, tejszínhab, méz és cukor összeöntve. Hmm…Nyami?
3. A FÁRADT ÉS ELFOGLALT
Megérkezik és már látszik az arcán, hogy nem lesz egyszerű eset. Úgy esik oda a pulthoz. Kezében telefon, amit vagy nyomkod, vagy valakivel idegesen beszél.
- Mit parancsol? – érkezik a kérdés a baristától.
- Valamit, ami felébreszt és ébren tart este 8-ig! – jön a válasz a vendégtől.
- Egy sokkolást? – hangzik el a barista fejében a válasz, kifelé azonban ennyi hangzik el: Esetleg egy espressot?
- Jaj, az nem jó, azt nem szeretem. Olyat adjon, amiben a legtöbb koffein van! De gyorsan, mert sietek!
Oké, a barista próbál gondolkodni, a vendég eközben a telefonján lóg. A barista próbál közelebb férkőzni a vágyaihoz, próbál érdeklődni, hogy valami tejesre gondol-e a kedves vendég. De érzi, hogy nem lesz egy egyszerű menet. A vendég a kérdésekre nem, vagy alig válaszol. Miután perceken keresztül próbálja faggatni, hogy mi is lehet az igény, mire a vendég felhúzza magát és annyit mond:
- Három órát aludtam, kérek egy kávét!
- Rendben, egy hosszú kávéhoz mit szólna?
- Igen, de tejjel kérem, sok tejjel és tejhabbal!
- Akkor egy latte macchiatot adhatok?
- Nekem mindegy, hogy hívja, csak gyorsan, mert elkések! Ja, dupla kávéval, mert annyira fáradt vagyok, hogy mindjárt elalszom!
A barista kiszolgálja, a vendég pedig azon puffog, hogy micsoda lassú kiszolgálás van itt, hogy ennyi ideig tartott, míg végre kapott egy normális kávét.
Most képzeljétek el, hogy ez a három hisztis kávés egymás után ebben a sorrendben érkezik a kávézóba és kéri ki a saját elképzelésének megfelelő italt. Bizony nem lehet egyszerű a baristák élete.
Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com