Vissza a suliba! Hogyan éld túl anyaként?

Vissza a suliba! Hogyan éld túl anyaként?

Fogalmad sincs, a nyár után hogyan térj vissza a gyerekkel a suliba? Segítünk!

Egész nyáron csönd honol a házban, az iskolakezdést is rég elfelejtetted. A gyerekeket leadtad a nagyinak, vagy a létező összes közeli táborba beírattad őket? Hát, van egy rossz hírünk: kezdődik az iskola. A nyugalmas életed simán csomagold be a nyári bőröndbe és told az ágy alá, mert 10 hónapig nem fogod tudni elővenni. Valahogy túl kell élni az iskolakezdést!

Na de hogyan készülj fel erre lelkileg?

Itt nem a gyerekeknek kell segíteni átállni a nyári bolondozásból a suli kihívásaira, hanem magadat kell felkészíteni az elkövetkezendő zavaros hetekre. Jönnek az igények: kinőtt tornasort, új színpaletta rajz órára, divatja múlt Disney-s ruhák lecserélése, új fogszabályzó és még sorolhatnánk. Minél több gyereked van, annál stresszesebb időszak következik. De mi segítünk neked! Adunk pár tippet, hogyan vészeld át nyugtatók nélkül a szeptemberi iskola kezdést:

Listázz!

Ragadj tollat és papírt, add át a gyerekeknek és kérd meg őket, hogy alaposan gondoljanak át mindent mire van (és mire lehet) szükségük az új tanév alatt. Ami lemarad miattuk a listáról, azt bizony nem fogod pótolni! Ezzel rájuk ijesztesz annyira, hogy még a legkevésbé hasznos Hannah Montana-s bögrét is fel fogják pattintani a listára, viszont így nem kell aggódnod, hogy valamit nem írtak fel. (Maximum te nem veszed meg ,,véletlenül” a boltban őket!)

A jutalom zsebpénz

Ha több lurkó szaladgál a házban, mint kellene, akkor nagy valószínűséggel van egy-két korkülönbség a tesók között. Már augusztus utolsó heteiben bízd meg a nagyobb gyermeked, hogy segítsen felkészíteni a kisebbet a suli kezdésre egy kis zsebpénzért cserébe. Ősztől reggelente együtt pakoljanak be az iskolatáskába, délutánonként ellenőrizze át a leckéket- így ők is több időt töltenek együtt, míg a nagyobb megtanul felelősséget vállalni, és nem mellesleg Neked több időd marad minden másra.

Kávé, kávé, kávé

 

Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nagyon fontos része a haditervnek a kávé. Megőrizheted vele a nyugalmadat vagy éppen serkentheted az ellustult anya éned, hogy cselekedni bírjon.

Amikor a barátnőd a vésztartalék

Amikor Apuka nincs a kéznél és Anyuka egyedül vészeli át az iskolakezdést akkor nagy segítség lehet egy barátnő. Ha máris kifárasztottak a gyerekek hívd át a barátnődet egy kis lelki támaszért, illetve egy-két hasznos tanácsért. A kamaszkorban lévő fiúgyermekek mindig örömmel beszélgetnek Anyu barátnőivel és a lányok is szívesebben fogadnak el tanácsot egy olyan vagány középkorú nőtől, aki nem az anyjuk. Akármennyire fáj is, de ez az igazság. Te viszont addig nyugodt szívvel nyisd ki a hűtőt és tölts egy pohár bort a barátnődnek és Magadnak is!

 

Viszlát önsajnálat, viszlát stressz!

És amikor a 8. boltból hazaérve sem találtál ezüst gyurmát a 3. osztályos kislányodnak és a fiad is rád csapja az ajtót, mert véletlenül nem a menőbb menzára fizetted be őt, akkor ülj le egy percre. Gondold végig milyen nyugodt volt a nyár és kicsit lazíthattál, most pedig megint minden a gyerekek körül forog, de közben ne süllyedj túl nagy önsajnálatba! Hiszen ezeket a lurkókat szereted a világon a legjobban, és amikor szeptember elsején hangos ricsaj közepette elhagyják a lakást, Te ott állsz majd a becsukódott ajtó mögött és konstatálod, hogy a gyerkőcök megint egy évvel idősebbek lettek. Használd ki minden percét, hogy Veled vannak és a felesleges stresszt engedd el!

 

Szerző: Mezei Ágnes Hanna

Képek forrása: www.bigstockphoto.com