Miért jó a kávé 40 fokos hőségben?

Miért jó a kávé 40 fokos hőségben?

Mindenedről csurog az izzadság? Forró tippek, hogy a kávé miben segíthet neked a kánikula legyőzésében!
Forró kávé hőségben

A strandok dugig megtelve, a melegrekord idén is megdöntve, és egész nap megy a lakásodban a ventillátor? Itt a 40 fok, szóval nem árt felkészülnöd, és érdemes tisztában lenned azzal, hogyan tudod lehűteni a testede! Természetesen a jelszó: kávé!

Igaz, a hideg üdcsik jobban esnek a melegben, hát még egy csobbanás a Balaton vizében! 🙂 Igen ám, de a dolog nem ilyen egyszerű és nagyszerű, ha tested lehűtéséről van szó. Mi is történik ilyenkor? Ha hideg itallal hűsíted magad, akkor ezzel csökkented tested párolgását. Egy ideig hoz csak enyhülést, de akkor milyen jól esik! De hogy jön ide a kávé?

Kávézz úgy, ahogy az arabok!

Hogy kávéznak az arabok? Minél melegebb van, annál forróbban isszák a nedűt. Na ne 40 fok van és te még forrón igyad a kávét? Abszurd! Ne mosolyogj rajta, szakértők szerint se hülyeség. A módszer működik. Ugyanis “izzadtság kutatók” szerint a kánikulában elfogyasztott forró kávé hűti a testet. Ám ahogy beüt a nyári nagy meleg, egyből a hűsítő limonádéért nyúlsz. A hideg söröcskék jól esnek egy ideig, de az nem viszi le a testhődet, márpedig ez volna a cél.

Elsőre talán furcsának tűnhet a meleg nedű gondolata. És amikor a szádhoz emeled a bögre feketét és megérzed ujjaid között a forróságot, eliszonyodsz. De azért le tudod gyűrni. A szexet se szünetelteted nyáron, csak mert az izzadó testetek egymásra tapadnak és dupla annyi hőt kezdenek el termelni. Ilyen nyáron 40 fokban a kotyogós is.

Nem babra megy a játék

Tisztában vagy vele, mennyire érzékeny a szervezeted? Saját riasztórendszere van, ezt úgy kell elképzelni, hogy rendelkezik egy hűtési rendszerrel, nehogy hőkárosult legyél. Ilyenkor izzadsz. Valójában a forró italok, úgy, mint kedvenc bögre kávéd a legjobb nyári hűsítők. A sivatagi országokban előszeretettel fogyasztanak teát és kotyogóst, nem véletlen. Tudhatnak valamit. Ha lecseréled a feketét limonádéra, jól érzed majd magad tőle mindaddig, míg a hideg átjárja a tested. Aztán elkezd csökkeni az izzadás, és a hőleadás gyengül. Így megemelkedik a testhőd. Nem hiszed? Próbáld ki egy presszóval!

Senkinek sem esik 40 fokban jól a meleg ital. És az is érthető, hogy megkívánod a hideg üdítőt mikor látod, hogy a strandon mindenki jeges teákat iszik és a hidegtől már párás a befőttesüveg. Ráadásul citromkarika van a tetejére rakva, amitől tök guszta! Nehéz így elhinni, hogy a presszó akkor egy fenségesebb megoldást kínál izzadó testednek. Rögtön mész is és veszel te is egy jeges teát.

Vissza kell fognod magad, még akkor is, ha patakokban folyik rólad a víz. Nehéz megállni, tudjuk. Ám, ha még is a limonádé mellett döntesz a nedű helyett, fogyaszd jég nélkül a hűsítőt. Ez is elképzelhetetlen a számodra? Limonádé jég nélkül? Nyáron? Pedig legalább ennyivel megkönnyíted a szervezeted dolgát, ugyanis ilyenkor elfelejt normálisan emészteni. A nagy melegben könnyen jön a rosszullét, ájulás.

Csapd be a tested!

Amikor forró italt iszol, ezt teszed. Átvered a belső részeidet. Már pár korty az édes nedűből és beindul a tested lehűtése. A hátránya az, hogy valószínűleg izzadni fogsz, mint nyárson a mangalica. De hát ez eddig se volt kívánságműsor. A dezodorok se gátolják az izzadságot egy bizonyos hőfok felett. Tehát bátran fogyaszd kedvenc presszódat, minél jobban megemeli a testhődet, annál jobban kezdesz majd párologni.

Tippek a kánikulára:
  • Fogyassz meleg ételeket, italokat
  • Megfelelő szellős ruházat
  • A vizes törölköző a barátod
  • Egyél chillit

 

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Porcza Bíborka