COLD BREW – HIDEG KÁVÉ A HŰSÍTŐ REGGELEKHEZ

COLD BREW – HIDEG KÁVÉ A HŰSÍTŐ REGGELEKHEZ

A JEGES COLD BREW A MENŐ

A Cold Brew, vagyis a hidegen főzött kávé – ahogy mostanában vizslatom a neten – évek óta létező kávéfajta. Hogy idén lett-e ilyen felkapott, vagy már régóta fogyasztják a fashioniszta kávérajongók, fogalmam sincs. Én ezer éve a habos lattemat szorongatom. A legutóbbi, 2017-es World of Coffee rendezvényen mutatták be nekem Mr. Cold Brew-t (szerintem hím, annyira nem lágy, hogy megérdemeljen egy Ms.-t). Ugyan a három nap alatt egy dekádnyi (10 évre elegendő) mennyiségű kávét szürcsölgettem, hiába maradt a végére a Cold Brew – és már-már agyvérzés közeli állapot -, mégis hatványozottan érezhető volt a különbség a hagyományos és a hidegen főzött típusok között.

A Cold Brew igazi ínyenc kávé. Egyrészt azért, mert a hideg víz hatására másként oldódnak ki belőle a savak és az aromák, ezért gyengébb, lágyabb, mint egy nagynyomású, hagyományos kávéfőzőn átnyomott espresso, illetve azért is, mert nekem egy kicsit macerás. És általában ami macerás, tapasztalataim szerint arra szokták azt mondani, hogy „ínyenc”. Khmm… Tehát. A gyorsított verziója kb. 10 perc, a hagyományos, hivatalos elkészítési procedúra második lépésénél viszont beóvatoskodik egy lépés, miszerint tegyük a hűtőbe 12-24 órát pihenni… De most tényleg. Ki győzi azt kivárni? Bár végül is idő alatt nem csak elalszom, de fel is kelek. 🙂

Ha mégis jól esne egy hideg reggeli kávé, vagy egy koffeines frissítő napközben a nagy hőségben, de valamilyen érthetetlen oknál fogva nem tennél fagyit a kávédba, mutatok néhány tippet, milyen hideg megoldásokat lehet alkalmazni a jól megérdemelt kávé-élményért.

#1 A TÖK HIVATALOS COLD BREW – KÉSZÍTÉS // Egy nagy kancsónyi
Hozzávalók:

– 1 csésze durván őrölt kávé

– 4 csésze hideg (vagy szobahőmérsékletű), szűrt víz

– jégkocka

Elkészítése:

Egy kancsóban keverd össze a hozzávalókat. Ne úgy, mint James Bond! Ezt nem kell rázni, tényleg csak keverni! Tedd a hűtőbe kb. 12-24 órára. (Szerintem itt főzz magadnak egy espressot, különben megmakkansz.) Ha kivetted a hűtőből, vegyél elő egy másik kancsót, tegyél rá szűrőt, abba pedig néhány gézlapot, és szűrd át rajta a lehűtött kávét. Valójában ennyi az egész. Tegyél a kávéspohárba jeget, és öntsd rá a hideg, átszűrt, selymesen lágy ízű Cold Brew-t. Ízesítheted tejjel, szivecskés-, vagy kandiscukorral, amivel csak szeretnéd. A megmaradt kávét nyugodtan visszateheted a frigóba, kb. 1 hétig eláll.

#2 AHOGY A NAGYOK CSINÁLJÁK

Itt-ott budapesti kávéházakban már megtalálható a Cold Brew. Ez a hagyományos presszóhoz képest egy másfajta eljárást igényel. A kávét itt is frissen őrlik – hiszen így jó a Cold Brew -, viszont egy eléggé impozáns üveghegyen (innen és túl) csöpögtetik át szűrt vízzel a kávéőrleményt. Ha ezt rendeljük a baristától, sokat nem kell várni szerencsére a hideg élvezetre, kb. 10 perc alatt már landol is az asztalunkon.

#3 FRENCH PRESS-SZEL MÉG EGYSZERŰBB

Szeretem a French Press-t, mert nem csak elegáns, de áram sem kell a kávé készítéshez, ha hidegen főzött kávéra vágyom. Arról nem is beszélve, hogy rém elegáns az egész szerkezet. Cold Brew-t French Press-szel is készíthetünk (micsoda szép magyar mondat!), tehát akkor újra: hidegen főzött kávét a préselős eljárással is varázsolhatunk, ráadásul az ELMŰ éves áram-karbantartása miatt sem kell megmarnunk magunkat, ha elektronika hiányában felütné fejét az aggodalom: mi lesz a napi betevő-feketénkkel?!

Hozzávalók:

– 2 kiskanál őrölt kávé

– 1 csésze hideg (vagy szobahőmérsékletű), szűrt víz

Elkészítése:

A French Press-ben keverd össze a hozzávalókat, az ujjaddal nyugodtan taszajgasd a víz alá az őrölt kávét. Alapvetően ezt is beteheted a hűtőszekrénybe 12-24 órára, de ha azonnali élményre vágysz, passzírozd át a kávét szépen lassan, ahogy normál esetben is tennéd. Célszerű a kapott kávét még egyszer átszűrni szűrővel bélelt gézlapon, amit aztán már szervírozhatsz is; jégen vagy jég nélkül, tejjel, cukorral, amivel csak szeretnéd.

frendc press

Fotó forrás: bigstockphoto.com

#4 EAT, MOVE & SMILE – STYLE // AHOGY ÉN KÉSZÍTEM

Adjuk meg nekem az esélyt a tévedésre. Lehet, sőt, a fenti elkészítési módokat ismerve biztos is -, hogy ahogyan én készítem, az igazából nem is Cold Brew, csak egy sima frappuccino. De én nagyon szeretem Cold Brew-nak hívni. Az olyan menő. Valójában ez egy szimpla hideg jeges-tejeskávé, és csak azért nem csepegtetek, mert lusta vagyok hozzá, viszont amióta így iszom a kávét, mást is megfertőzök vele, mert ez valami isteni!

Hozzávalók:

– egy lefőzött presszó kávé

– jégkocka és hideg tej

Elkészítése:

Főzz le egy sima presszót (na látod, ezért nem „Cold Brew”), és a jéggel-tejjel félig megrakott bögrédbe egy hirtelen mozdulattal zuttyintsd bele a feketét. Ha üvegpohárban készíted, akkor csinálhatod lassan, hisz még a látvány is magával ragadó. Tudd, ha a kollégáidnak is készítesz belőle, egy időre tuti bebetonozod magad a pozíciódba.

Nem vagyok egy videobubus, de ezt már gondolatban annyiszor elképzeltem! Gábor Krüzsely meg egyszer azt mondta nekem: "Ha már elképzelted, akkor meg is tudod csinálni!" És tök igaza van… ☺☕🌞🙌 Éljenek az álmok, a rögös utak és az első béndzsusz kis Kávé-lépések! 😍✏www.eatmovesmile.hu

Zveřejnil(a) Eat, Move & Smile dne Sobota 8. července 2017

Szerző: Eat, Move & Smile

Forrás / Fotó: Cover Photo by Nathan Dumlao on Unsplash  Eat, Move & Smile

 

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jófej vagy!