Koffein mint doppingszer a versenysportban

Koffein mint doppingszer a versenysportban

A koffein akár a drog. Főleg az állóképességi sportágak esetében.

A kávé egyik fő összetevője, a koffein serkentő hatása miatt jelentős szerephez jutott a versenysportban, főleg az állóképességi sportágak esetében.

Meglepő módon az emberek kis százaléka fogyasztja az élénkítő hatása miatt a kávét, sokan inkább az íze és a kávéélmény miatt kávéznak előszeretettel. Ez az ellentmondás nem is csoda, hiszen ha élénkítő hatásra vágynánk, elég lenne tabletta formájában bekapkodni a koffeint, nem kellene a sok csicsa mellé kávé formájában. A versenysportban ez a megoldás egyébként bevett módi. De hogyan is néz ki egy extra hosszú versenyen a koffeinbevitel? Elmesélem!

Alapfogalmak

Ultrafutóként (ez azt jelenti, hogy maratonnál hosszabb távokat teszek meg) nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a verseny melyik szakaszában és mennyi koffeint viszek be. Mivel alapvetően hatalmas kávé- és koffeinfüggő vagyok, a júliusi 24 órás versenyem (igen, 24 órán keresztül futok, nem, nem állok meg közben, nem alszom, csak futok körbe-körbe egy kijelölt pályán) előtt megpróbáltam csökkenteni a koffeinbevitelt, hogy a versenyen majd jobban üssön.

Csökkentem a koffeint

Körülbelül a verseny előtt 2 héttel kezdtem meg az adagok csökkentését. Először csak napi 3-4, majd napi 2, végül pedig 1 magányos csésze kávéra csökkentettem az adagom. Hát nem mondom, hogy könnyű volt, sőt, kihívás volt végiggondolni, hogy akkor mikor is igyam meg azt az árva csésze kávécskát. Egy idő után már két fél adagra bontottam, hogy legalább kétszer ihassak feketét. Aztán a kezem ügyébe került az addig a guminő és az alkoholmentes sör szintjén definiált koffeinmentes kávé és rájöttem, hogy remek találmány. Újra ihattam kávét, csak koffein nem volt benne. A verseny előtt 1 héttel megvolt az első teljesen koffeinmentes napom, ami bitang nehéz volt. Fájt a fejem, az egész látásom homályos volt, a gondolataim ködösek. De a cél szentesíti az eszközt.

Így beütött-e a koffein?

Nos, a válasz igen is, meg nem is. 8 óra futás után ittam először kólát, aminek a serkentő hatását egyértelműen éreztem, valóban ütött a benne lévő koffein rendesen. Így futkostam pár órát, aztán 14 óra felemelő kocogás után bevettem az első adag koffeintablettát, mert a kóla már nem volt elég. Egyébként ekkor hajnali 4 volt, szóval abszolút indokolt volt egy jó adag löket. A 100 mg koffeint tartalmazó 2 kicsike tabletta hatott, újra erőre kaptam, csak úgy hasítottam az aszfaltot.

Meddig hat a szer?

Körülbelül 3 óra alatt azonban kiürült a szervezetemből és újabb adag kellett (mint egy rossz drogosnak). Ez a két tabi már nem dobott meg annyira, mint az előző. Körülbelül 1,5 óra után újabb löket kellett, ez egy sportolóknak kifejlesztett „koffein shot” elnevezésű koffeines „italka” volt. De újabb egy óra után megint rottyon voltam, betoltam egy energiaitalt. Ettől a „csodás” kutyulmánytól máskor úgy érzem, mintha a szememben lévő erekben beatboxolna valaki, de most semmi hatása nem volt. Lassan közeledett a verseny vége, de még bevettem egy koffeintablettát… Hogy semmiképpen ne hajtsak le az útról futás közben a lecsukódó szemeimnek hála.

Összegzés

A koffeinmegvonás jót tett, kevesebb kellett az ébrenmaradáshoz a verseny első felében, mint máskor és koffeintablettát is később kellett csak bevennem. Viszont a 21. óra után már nem igazán hatott a koffein, legalábbis nem volt átütő a hatása. Elképzelhető, hogy máskor hamarabb kell elkezdenem a megvonást, hogy teljesen kiürüljön a szervezetemből a cucc.

Forrás / Fotó:  www.hazipatika.com, edzesonline.hu,  www.bigstockphoto.com

Szerző: Elek Dóra