Energiavámpírok – 4 élősködő barátnő

Energiavámpírok – 4 élősködő barátnő

A véredet, a pénzedet, az energiádat, mindenedet elszívják az élősködő barátnők

Hadd kérjem kölcsön. Majd legközelebb én fizetem. Gyakran hallod ezeket a mondatokat? Akkor bizonyára neked is van egy drága élősködő barátnőd, aki vagy a pénzedre, vagy a ruhatáradra vagy az energiádra utazik és mindent elkövet azért, hogy kifacsarjon téged. Vajon feltűnik neked, hogy ezt teszi vagy inkább becsukod a szemecskéidet, hogy ne fájjon a valóság, hogy egy kis élősködő?

Az ingyen kávé barátnő

Még barátnők között is ritka, hogy nyíltan kérjenek pénzt egymástól. Ahhoz baromira nagy kebelbarinőnek kell lenniük, hogy egyik a másik nyugodt szívvel adjon kölcsönt. Inkább bevett szokás az, hogy mindent a másikkal fizettetnek. Nem feltétlenül azért, mert olyan pocsék anyagi helyzetben van, hanem mert úgy van vele, a másik jobban keres, neki több van, vagy csak egyszerűen utál fizetni.

De most komolyan, veled még sosem esett meg az alábbi szitu?

Az élősködő barátnővel beültünk egy kávézóba. Először én hívtam meg. Gondoltam, a másodiknál majd „visszahív”. Hozzáteszem, sokáig fel sem tűnt, hogy egy élősködő. Ő melanget ivott, én egy jegeskávét. Mikor indulnom kellett, kotorászni kezdtem a táskámban, vártam volna, hogy rám szól, hogy ne tegyem, de nem tette. Ő egyáltalán nem kereste az ő tárcáját, csak ült mosolyogva. Vagyis én fizettem. Csak arra tudtam gondolni, nincs nála pénz és nem meri bevallani vagy csóró vagy hülye vagyok és elfelejtettem, hogy múltkor ő hívott meg…

Következő találkozó. Dettó ugyanez. Keresek, kutatok, várom, hogy leállít. Végre látom, hogy ő is keresgél majd bánatosan felvonyít: „Ó a csudába, otthon hagytam a pénztárcámat!”. Hosszas litánia veszi kezdetét arról, mennyire sajnálja, bocsássak meg, „ez olyan ciki” és hogy legközelebb ő fizet.

Tessék-lássék. Jön a következő alkalom. Hát nem megint otthon hagyta a pénztárcáját?!

Végül az utolsó alkalomnál szakadt el a cérna, amikor direkt megivott két jó drága zöld kávét, én meg egy ír kávét. Azt hittem fizet, de most meg azzal jött, hogy a pénztárcáját magával hozta, de pénz nem volt benne…

Mondtam, neki, hogy akkor bizony ott marad mosogatni és arra kértem, ne nézzen madárnak, hogy eljön pénz nélkül és még drága kávét is iszik. Tartottam neki egy gyors felvilágosító órát barátságból meg kihasználásból, aztán közöltem, hogy utoljára fizettem ki a kávéját.

Az ingyen pia barátnő

Tipikusan ugyanez a barátnő az, aki meghívatja magát a bárokban meg a pubokban a csajos bulikon. Tudja, hogy csajos estétek lesz, akár ketten, akár többen lesztek, de ő pont meg véletlenül meg pechesen otthon hagyja a pénztárcáját vagy nincs benne pénz. De általában ez mindig csak azután esik le neki, hogy már megivott egy rekesz piát és tudatában van annak, hogy valamely barátnője, vagy a barátnői kénytelen lesznek kifizetni.

És mi történik az ilyen „kölcsönökkel” meg a „majd legközelebb én állomokkal”? Semmi. Úgy elfelejti, mintha soha meg nem történt volna…

Az ingyen kaja barátnő

Kár is ismételni magamat, a sztori ugyanaz, csak éppen kajára hívatja meg magát az a kollégabarátnő, aki éppen fogyózik, diétázik, „spórolnia kell”, és kopogó szemmel nézi, ahogy eszel vagy öt percenként azt ismételgeti, mennyire éhes.

Mi a poén benne? Hogy az esetek többségében nem bírod elviselni, hogy amíg eszel, macska módjára szemez a kajáddal vagy sóhajtozik az éhségtől. Ezért megkérdezed, hogy vegyél-e neki valamit. „Szívesen meghívlak” – mondod te és ahogy a példákból kiderült az első pár alkalommal biztosan így is van, de a végén már csak illemből kérdezed meg. Ő persze elutasítja, de valójában csak kéreti magát, és belemész ebbe a visszataszító játszmába, hogy még te könyörögsz neki, hadd tehess neki szívességet. Míg végül igen, meghívod egy komplett menüre és tudod, hogy ő soha nem fogja viszonozni neked.

A kölcsönkérős barátnő

Ez az élősködő barátnő sem különb a többinél. Amikor kitalálja, hogy randija lesz és hadd kérje kölcsön tőled „azt a fekete szexi szatén ruhádat”. Vagy a kedvenc parfümödet, cipődet. A munkahelyeden meg a rúzst kérte el, majd elfelejtette visszaadni. Ahogy a ruhát meg a parfümöt is. Hónap óta könyörögsz neki, adja vissza. „Másnap viszem”, a „Jövő héten visszaadom, csak lesz még egy randim.” De sosem jön el a nap, hogy visszaadja. Maximum, ha erőszakot alkalmazol ellene vagy kezdesz kicsit bedurvulni, beállítasz hozzá hirtelen és visszaveszed.

Félreértés ne essék. Nem az a baj, ha valakit „meg kell” hívni vagy kölcsön kér valamit. Nagyon szívesen. De mikor egyszer sem viszonozza, sem egy köszönömmel, sem egy szelet csokival, és feltűnően kihasznál, mert valójában neki mindez természetes, erre már igazán joga van az embernek begurulni.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Wadolowska Balogh Orsolya