JATT! Nem, nem a pacsira gondoltunk!

borravaló

JATT! Nem, nem a pacsira gondoltunk!

Egyre gyakrabban futunk bele abba a kérdésbe, hogy éttermekben és kávézókban hogyan illik borravalót adni.
Egyáltalán kell-e és ha igen, mennyi az annyi.

Belegondoltál már abba, hogy egy kávéházi randevún a jattolási szokásunk nagyban meghatározhatja mind a kiszemeltünk, mind a személyzet rólunk kialakított képét? Ennek ellenére sokan – valami téves felsőbbrendűségi érzés és zsigeri tudatlanság okán – úgy viszonyulnak a kiszolgáló személyzethez, mint valami kötelezően elviselendő nyűghöz. Pedig ha nem lenne ott az a majom, botladozhatnál a kezedben a tálcával az asztalodig. És itt van a kutya elásva! – Állatbarátok, most ne szívják a fogukat! Ez csak egy használatos szófordulat. Morzsi köszöni, jól van!

A lényeg, ahhoz hogy megfelelően tudjunk viselkedni és „jattolni”, fontos tudnunk, hogy hol is vagyunk valójában. Persze ez nehéz dolog sokaknak, hiszen ők többnyire azt a dimenziót sem tudják belőni, ahol éppen meresztik a seggüket. Egyre-sorra jön a felkiáltás: Minek adjak borravalót?! Biztosan nem ingyen van itt! Most elárulok egy titkot: neked és a felfogásodnak köszönhetően, de! Ingyen. Egy kávézó, étterem és az önkiszolgáló egységek „íratlan” jattolási szokásai közt körülbelül akkora különbség van, mint egy szakszerűen elvégzett orvosi beavatkozás, valamint egy egységcsomagolt IKEA műtét, afféle csináld magad megoldása közt.

Az első állomás ahhoz, hogy rendet tegyünk a kócos elmékben, hogy megtanuljuk a következőket:

1. Nem attól étterem egy hely, hogy ételt és süteményt lapátolhatsz magadba.

2. Nem attól kávézó valami, hogy lehet ott kávét kapni. Hiszen ilyen alapon anyád konyhája is simán átmenne a rostán a kotyogós kávéfőzőjének köszönhetően.

Most segítek, hogy eligazodj ebben a bonyolult világban, nehogy egyszer azt a kérdést szegezzék neked, amikor gavallérként dobsz egy tallért borravalónak: Elnézést, Ön hol borozik?! Tegyünk különbséget vendéglátó egységek közt! Fontos tudnod, ahol felszolgálókat alkalmaznak, azoknak a helyeknek nagy részénél a klasszikus vendéglátós bérezési modellt alkalmazzák, ami alapbéren és a vélt, átlagosan körülbelül 10%-ra kalkulált jatton alapul. Tehát amikor te olyan baromira boldog és elégedett vagy, de a borravalót sajnálod, akkor te is nagyban hozzájárulsz ahhoz, hogy a következő vendégnél már ne legyen olyan őszinte az arcukon a mosoly és hogy a szakképzett felszolgálók elhagyják a kávézóinkat, éttermeinket és külföldön nézzenek új lehetőség után. Hiszen a vendégek elvárása csak nő, de jattolási hajlandóságuk csökken. Ez a tendencia főleg az órákon át a kapucsínós csészét szorongató, mindent mindennel összezabáló fiatalabb generációnál figyelhető meg. Pont azoknál, akik a leghangosabbak, ha valamit nem úgy kapnak meg az élettől, ahogyan azt elképzelték. Hiszen, mint tudjuk, minden csak úgy jár, mert hát az élet erről szól…

Íme egy kis útmutató a gavallérok kézikönyvéből, hogy elkápráztasd a világot a tudásoddal és elmondhasd nekik, hogy tudsz valamit, amit Ők bizonyára nem.

Borravaló jelentése és alkalmazása:

A borravaló éttermekben és olyan kávézókban adható a személyzet részére, ahol meg voltunk elégedve a kiszolgálással és a minőséggel. A borravaló a teljes fogyasztás végösszegének kb. kerekítési szabályokkal korrigált 10%-a. Egy kávézóban és étteremben ne abból indulj ki, hogy a Mekdönciben nem fogadhatnak el borravalót. Fogd fel, az egy tök más világ!

Gavallér infó: Mielőtt borravalót adnál, kérdezd meg, hogy azt megtarthatja-e a személyzet. Ha igen, told a markukba a bankót. Figyeld meg, a személyzet mosolya máris kellemesebbre vált. És ez érthető is. Gondolj bele, mi lenne akkor, ha neked kéne ingyen gályáznod! Bankkártyás fizetésnél kérdezd meg, hogy készpénzben vagy kártyán adhatod a borravalót.

Szervizdíj jelentése és alkalmazása: 

A szervizdíj bevezetésének története akkorra datálható, amikor megfigyelték a vendéglátósok a gavallérok kipusztulásának kezdetét, és a sóherek és a matekból gyengébbek előretörését. A kötelezően felszámítandó, fogyasztás végösszegét terhelő 10-15%-os szervizdíjat minden esetben felszámolják azokon a helyeken, ahol ezt előre jelzik neked. Ezzel a plusz tétellel próbálják kizárni azt a sajnos gyakran előforduló esetet, hogy hoppon maradjon a személyzet, továbbá hogy megerőltesd magad fejszámolásban. A szervizdíj felszámítása megosztó sokak számára, akárcsak a vendégek, vagy éppen a csálingerek viselkedése.

Gavallér infó: A szervizdíjon felül adható borravaló, de optimális esetben nem várja el senki. Ahol alkalmazzák a szervizdíjat, ott a kerekítési szabályoknak megfelelő összegből kérj csupán vissza. Ne itt spórolj aprót a parkolóórába

Az utolsó pont!

Fotb GIF - Find & Share on GIPHY

Visszajáró jelentése és alkalmazása:

Egyszerű a helyzet. A visszajáró az, amikor 4999 Ft-ért próbálsz tankolni, de túlfut a számláló 5075 Ft-ra és nagy duzzogva ki kell köhögnöd még egy százast. Aztán ha már úgyis el van baszva a napod, üsse kavics, otthagyod azt a 25 Ft-ot a kasszánál. Szóval ha a csörgős visszajárót szánod borravalónak, ami amúgy is csak a zsebedet húzza, inkább tartsd meg. Jobban jársz így. Egy: nem fúj el a szél. Kettő: így csak egy tudatlannak gondolnak, nem pedig sóhernek. Hidd el, az a legrosszabb, ha annak könyvelnek el valahol.

Gavallér infó: Ha úgy fáj minden egyes forint kiadása, mintha a fogadat húznák, kerülj el messze mindent, ahol jattolni illene. Inkább fogd a cimboráidat és alapítsátok meg Sóherisztánt és foglaljátok annak alkotmányába a jatt és a szervizdíj betiltását.

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com