Wake-up! Day 2017 – Otthoni edzés

Wake-up! Day 2017 – Otthoni edzés

Edzőterembe járni drága és időigényes, oda kell menni, belépőt kell fizetni, míg otthon nem vagy időhöz kötve, akár videók segítségével formálhatod magad. Viszont a teremben minden a rendelkezésedre áll, edző segíti a felkészülést, ezzel szemben lehet, hogy otthon csak „bohóckodsz”. Akkor most jó vagy rossz az otthoni torna? Lássuk a pro és kontra érveket!
1. Idő

Pro: Nyilván nagy előnye az otthoni edzésnek, hogy akkor csinálod, amikor csak akarod, akár hajnalban, akár késő este (hacsak a szomszédokat, családot nem zavarja, hogy lehetetlen időpontokban ugrálsz) nekiállhatsz, mivel te osztod be az idődet. Ha valami közbejött a napba, akkor sem omlik össze a terved, sokkal könnyebben tudod tologatni a mozgást, így nem kell ráfeszülnöd a logisztikára.

Kontra: Na igen, a probléma pont a laza időbeosztással van. Sajnos a könnyű tologatás közepette előfordulhat, hogy addig pakolászod az edzést, míg végül elmarad. Ha otthoni tornára adod a fejed, akkor kell jobban elkötelezni magad az edzés mellett. Persze vonzó a laza időbeosztás, kisgyerek mellett talán ez tűnik a legjobb megoldásnak, a javaslatom mégis az, hogy a mozgásnak legyen egy fix időpontja akkor is, ha az otthoni edzést választod. Ezt nem feltétlenül kell percre pontosan meghatároznod, de kösd valamihez, például a kicsi alvásidejéhez, a munkából hazaérkezéshez, hogy ne kapd azon magad, hogy kifutottál az időből és ma sem edzettél semmit.

2. Egyedül csinálhatod

Pro: Akik enyhébb vagy jelentősebb túlsúllyal kezdik meg az életmódváltást, esetleg tapasztalatlanok az edzőtermek világában, az otthoni torna szuper lehetőség. Ha úgy érzed, frusztrálna, hogy bárkivel egy teremben kell edzened és mások esetleg figyelnek, kezdd a változást otthon. Elbújhatsz a kisszobában, bezárkózhatsz a garázsba, senkinek nem kell tudni arról, hogy éppen mit csinálsz, csak magaddal foglalkozhatsz. Sőt, kiöltöznöd sem kell, szakadt póló és mackónadrág is megteszi.

Kontra: Sajnos hátrányt is jelenthet, hogy senki sem lát, mert a csoportos órák, személyi edzés, de még az edzőterem egyik nagy előnye, hogy külső kontroll alatt tarthatod magad. Még ha videó alapján is végzed a gyakorlatokat, ha senki nem lát, esély van arra, hogy rosszul végzel egy-egy feladatot. A rosszul elsajátított és berögzült technika veszélyes lehet, sérülést és fájdalmat okozhat. Ezért mindig nagyon figyelj oda az otthoni edzés közben arra, amit a videóban magyaráznak. Esetleg szerezz be egy tükröt, és tudom, hogy nem akarod magad látni, de legalább az elején próbáld megfigyelni, hogy úgy csinálod-e a gyakorlatokat, ahogy a videón mutatják.

3. Saját ritmus

Pro: Ha egyedül, otthon csinálod a gyakorlatokat, lehetőséged van rá, hogy az előre megírt edzéstervet a saját ritmusodban csináld végig. A videót megállíthatod, visszatekerheted, senki nem hajt, senki nem vár rád. Ha neked több időre van szükséged, akkor nyugodtan megteheted, hogy rászánsz még egy kis időt az edzésre, vagy ha egy jógapózt neked tovább esik jól kitartani, akkor kitartod tovább. De ez ugyanúgy érvényes arra is, hogy ha gyorsabban csinálod meg a gyakorlatokat, nem kell várnod arra, hogy valaki más befejezze.

Kontra: Megint ugyanitt van a kutya elásva. Azzal, hogy te osztod be a ritmust és az idődet, előfordulhat, hogy elszüttyögöd az edzést. Mert a videót megállítod, az edzéstervben megírt időt pedig nem tartod, amivel csökkented az edzés hatékonyságát. Persze ettől még az otthoni edzés jó lehet, csak a végén nehogy azon kapd magad, hogy kanállal eszed a csokikrémet, miközben bámulod a képernyőn pattogó kigyúrt edzőket!

A Wake-Up! Day 2017 RENDEZVÉNYRŐL ITT OLVASHATSZ BŐVEBBEN:
WEB: https://corleonis.leadpages.co/wakeupdaybudapest/

Forrás /Fotók: Cover Photo by Emily Sea on Unsplash