07 jún Hidegen „főzött” kávé? Viccelsz?
Hódít a hidegen „főzött”, hidegen csepegtetett kávé
Ha a hidegen „főzött” kávé kifejezést még nem hallottad, talán a hidegen csepegtetett vagy labor-kávé szavak már nagyobb valószínűséggel csengenek ismerősen. Az előkelősködő-szótár– más néven sznob-szótár – szerint „cold brew” a becses elnevezés. Mit jelent ez, és hogyan készül? Remek kérdés, és választ is fogsz rá kapni, de előnyösebb arról beszélni, mi értelme ennek a nem mindennapi elkészítési módnak?
Ezt a kávét hideg vízzel készítik, ezért akár 12-24 órát is igénybe vehet a folyamat. (Az idő egyébként a recepten múlik.) Az eljárásnak köszönhetően ezek a kávék általában lágyabbak, testesebb az ízük, és kevésbé keserűek, mint a hagyományos fajtáik.
Miért labor-kávé?
Ha vetsz egy pillantást a szerkezetre, azonnal megérted. Az öblös tartóedények, amibe lecsöpög a kávé, a speciális szűrő és a víztároló a kémiaórákat idézik. Azonban itt a kísérlet vége nem egy robbanás lesz, hanem egy különleges minőségű kávé, melyet az idő és a nyugalom tesz egyedivé.
Mi következik ebből? Az egyszerű jegeskávé már nem menő, a cold brew viszont uralma alá vonja a világot.
Home made labor-kávé: mert mindig mindent ki akarunk próbálni otthon is
Nagyon szeretjük ezeket a home made dolgokat, ezért nem maradhat ki a DIY cold brew sem a sorból. Különben mit tennél fel az Instagramra?
Semmi sem lehet olyan frissítő és kellemes, mint egy jó hideg sö… akarom mondani kávé. Főképp, hogy már kopogtat a nyár. Szóval a cold brew türelmet és időt igényel, úgyhogy a „jóvan az úgy” típusú emberek hozzá se fogjanak. Hideg szűrt vízre és durván őrölt kávéra lesz szükséged, 4/1 arányban – négy csésze hideg víz, egy csésze kávé.
Az otthoni folyamat egyébként cseppet sem különleges, ám annál egyszerűbb. Persze, ha neked ugyanaz a kávé kell, amit a kávézókban találsz, akkor ruházz be egy labor készletre, addig pedig elégedj meg a butított változattal. Vicceltem! Már lehet kapni a cold brew készítő gépek otthoni változatát is.
Tehát a folyamat:
- Öntsd a vizet egy edénybe.
- Öntsd a kávét ugyanabba az edénybe.
- Tedd a hűtőbe.
Igen, ennyi. Néha ellenőrizd, és keverd fel az edény aljára süllyedt kávét. Fedd le valamivel, és hagyd a hűtőben állni egy napot, de minimum 12 órát. Miután letelt az idő, vegyél elő egy szűrőpapírt, és szűrd át rajta a kávét (lassan öntve).
Na, milyen lett?
Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Írók között