Szokatlan?! A legőrültebb kávézási szokások!

Szokatlan?! A legőrültebb kávézási szokások!

Neked melyik a legőrültebb kávézási szokás a felsoroltak közül?

Szerintem nincs olyan, aki ne hallott volna a Kopi Luwakról? Ha így nem, cibetkávéként biztosan! Amikor a cibetmacskával megetetik a kávébabot, amely a székletével távozik, mi meg azt isszuk. Mellette még létezik olyan variáció is, amikor thaiföldi elefánt, illetve a jacu madár a közreműködő. Mégis, ha őrültebbnél-őrültebb, sőt mondhatni a legőrültebb kávézási szokások érdekelnek, nem kell ennyire a végletekig elmenned – még akkor sem, ha azt mondják, hogy nagyon finom!

Az amerikai Vincent Vega

John Travolta játszotta Vincent Vega szerepét, Tarantino kultfilmjében, a Ponyvaregényben. A film híres jelenete, amikor Uma Thurmannel hamburgereznek. Az itt rendelt vaníliás kóla ihlette meg a Vincent Vega kávét, amelyben az eszpresszóhoz kólát és vanília-szirupot öntenek. Dupla koffein, tripla élvezet!

A limonádés jegeskávé

Személy szerint először Lisszabonban botlottam ebbe az ízkombinációba. Első látásra azt hittem, hogy a fent említett Vincent Vegát kaptam, de kiderült, hogy semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. Az orosz kultúrában már régóta ismert a citromos kávé, amit nálunk leginkább a fejfájásra ajánlják, de a limonádés kávét bátran fogyaszthatjuk forró nyári napokon hűsítőként is, hiszen roppantul finom! Egy Americanot öntenek fel jéggel és citrommal, de nyugodtan kérhetünk hozzá ízesített szirupokat is.

Guinness ízű kávékoktél

Az ír sör teljes egészében hasonlít a kávéra: pörköléssel készül (a kávébab helyett az árpaszemeket pörkölik), színe sötétbarna és még az ízében is a kedvenc feketénk köszön vissza. Ezt összeházasítva a 100% arabica selymességével tökéletes délutáni italt kapunk, melyet mintha a mennyekben alkottak volna meg. Sör és kávékedvelőknek kötelező!

Pillecukros kávé

Édességkedvelőknek kötelező! A pillecukor mennyiségétől függően érezzük a kávé intenzív aromáját. Minél több, annál édesebb! Nálunk általában „nyersen” szórják a csészébe, de az amerikaiaknál tábortűz hangulatát felidézve előtte megsütik, majd pálcikára szúrva szervírozzák.

Kaisermelange

Magyarul császárkeveréknek is hívják. Mindegyik kávéscsészébe teszünk tojássárgáját, amit hideg vízzel és tejszínhabbal összekeverünk. Amennyiben édesebben szeretnénk, még külön cukrot is tehetünk hozzá. Legvégül jön az eszpresszó. A bécsiek konyakkal és brandyvel is megbolondították, míg a mexikói változatnál igen erősre főzik a feketekávét és egy csepp fahéjjal ízesítik.

Barackpálinkás kávé

Az ott a képen nem a megszokott víz! Ha eddig hiányoltad az alkoholt, most jöjjön az igazi hungarikum: a barackpálinkás kávé! Régen svájci kávénak hívták, mert általában kecskeméti barackpálinkából készítették, és ezzel utaltak a Helvécia pálinkafőzde nevére. Egyébként az olaszoknál is közkedvelt, de náluk grappával (azaz törkölypálinkával) spékeli meg a barista.

író: Viv – Beülős Blog

Képek forrása: www.bigstockphoto.com