Az igazi magyar PÁLINKÁS kávékoktél!

Az igazi magyar PÁLINKÁS kávékoktél!

A magyar kávékoktél frissítő és alkoholos, mert mindenünk a kávé.

Kitalálod, melyik alkohol képzi a magyar kávékoktél alapját? Annyit elárulunk, hogy imádni fogod! Ahogy a kávé keserűsége összekeveredik az alkohol markáns ízével és a cukor édességével, hmm, ez bizony szerelem lesz első látásra. Vagyis ízlelésre.

A kávékoktélokat tuti egy fanatikus kávéimádó találta ki, mert ugyan kinek jutott volna az az őrült ötlet az eszébe, hogy a kávét alkohollal keverje? Egyébként sem tudunk létezni a megszokott adag kávénk nélkül, és már a kávét is kávéval fogyasztjuk, előidézve ezzel a szervezetünkben egy jó nagy koffeinrobbanást.

Ha hideg az idő, jöhet a jó meleg kávé, ha meleg az idő, jöhet a jegeskávé, ha édesszájúak vagyunk, akkor a kávés süti, ha pedig felfrissülnénk vagy felpörgetnénk a bulit, akkor a kávékoktél. Sőt, már a kedvelt ír kávé ideje is lejárt, mert számos innovatív és finom recept kering a köztudatba, amelyek könnyedén elérik, hogy újra beleszeressünk a kávéba.

Na, de térjünk vissza a találós kérdésre: mit gondolsz, melyik alkohollal turbózzuk fel a kávénkat?

Vodkával? Ó, ne húzd rögtön fintorra az orrod, el sem tudod képzelni, mennyi lehetőség rejlik ebben az italban. Szóba jöhet még a rum, ami tökéletes választás mondjuk a téli estéken a kandalló mellett, nyakig bebugyolálva a takaróba, de most nyár van és tombol a kánikula. Esetleg pálinkával? Kemény lenne, az biztos!

A megfejtés a mogyorós likőr? Kétségtelen, hogy kávéval, tejszínhabbal és csokiöntöttel összekeverve hetekig elvonási tünetei lesznek az ízlelőbimbóidnak, de nem. Nem rá gondoltunk. A következő delikvens a bourbon, ami egy jó lattéval párosítva ütős. Segítek, nem ez lesz a megfejtés.

Whisky? Ugyan, ennél azért kreatívabbak vagyunk. Tequila? Na, ezt nem gondoltad volna, mi? Pedig egyébként a tequilát is lehet kávéval keverni, plusz egy kis tejhab meg fahéjas cukor, és máris nem hangzik olyan szörnyen. Kimaradt még a brandy, hiszen ebből is készítenek kávékoktélt, és nem is akármilyet. De nem a brandy lesz a mi italunk.

Kihagytam valamit? Ó, igen! A megfejtést.

Fancy kávés koktél a kávé szerelmeseinek

Oké, elárulom, hogy a szerencsés nyertes a pálinka. Tudom, tudom, elsőre szörnyen hangzik, de meglásd, a végére imádni fogod.

Miért pont a pálinka? Egyszerű. Mi magyarok szeretjük a pálinkát és szeretjük a kávét, már csak össze kell párosítani.

Lássuk azt a kávé-pálinka koktélt!
Hozzávalók:
  • ¾ csésze forró kávé
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál kávétejszín
  • 2 teáskanál pálinka (a legjobb a meggy)
  • tejszínhab a tetejére

Ízlés szerint minimálisan eltérhetsz a megjelölt adagtól.

Elkészítés:

Az elkészítése igen egyszerű. A forró kávéba öntsd bele a pálinkát, majd a cukrot és a tejszínt. Addig kevergesd, amíg a cukor fel nem oldódik benne, a tetejét pedig díszítsd tejszínhabbal. A hatás kedvéért szórhatsz rá pörkölt kávébabokat, vagy egy kis csokireszeléket vagy tehetsz rá koktélmeggyet is.

Ha egy extrém és különleges kávé élményre vágysz, kóstolj bele a pálinkás kávéba!

Egészségedre!

 

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között