Pozsonyi piknik Budapest szívében?

Pozsonyi piknik Budapest szívében?

Idén is vár a Pozsonyi piknik a belváros szívében

Mit szólnál, ha azt mondanánk, minden ősszel van egy piknik a belváros szívében, amiről eddig talán nem is tudtál? Na jó, talán nem a klasszikus kockás plédes, fonott kosaras piknik, de piknik. Étellel, itallal, zenével, mókával és kacagással. Ha kíváncsi vagy, szeptember első szombatján irány a Pozsonyi út. Ugyanis az érdeklődőket idén is várja a Pozsonyi piknik a belváros szívében.

A 13. kerületi Pozsonyi úton –Lipócia fő artériájában- egymást érik a hangulatos, aprócska kávézók még apróbb csészékkel, süteményezők, cukrászdák, könyvesboltok. Itt sétálva az ember torkos lánya szinte alig tudja megállni, hogy betérjen egy-egy helyre, ahonnan frissen főtt kávéillat száll. Vagy éppen az édes süteményillat csábítja bűnre.

Piknik a város utcáin

Ezen a csodaúton rendezik meg immár kilencedik alkalommal a Pozsonyi pikniket, ami Budapest egyik legnépszerűbb és legnagyobb kulturális civil kezdeményezése. Ilyenkor a Margit hídtól egészen a Szent István parkig, az Újpesti rakpartot és az apró mellékutcákat lezárják a forgalom elől, és az utcákat ellepik a kitelepülő árusok, és a piknikre igyekvő emberek. A piknik szervezői tematikus utcákkal várják a látogatókat. Elmaradhatatlan ilyenkor a gasztro utca, ahol frissen készült flódnit –ez a zsidó konyhaművészet egyik legismertebb süteménye, a tésztát dióval, mákkal, almával és (szilva)lekvárral töltik, majd megsütik-, lángost, pozsonyi kiflit (mi mást?), és hagyományosan zsíros kenyeret is kínálnak a korgó gyomrú látogatóknak.

Programok a pikniken

Mivel a piknik elsősorban kulturális jellegű, ezért elmaradhatatlanok a változatos kulturális programok. Az idei programajánlatban a szemfülesebb pikniklátogatók találkozhatnak a Fats Jazz Band jazz zenekarral, akik az isteni kiflivel és jazz muzsikával kápráztatják majd el a látogatókat. Tiszteletét teszi Varnus Xaver – aki egy különleges meglepetéssel készül-; illetve találkozhatnak majd a piknikezők a Thália, a József Attila Színház, és a Vígszínház művészeivel, és a Vígszínház színészeiből alakult Grund zenekarral is. Természetesen a szervezők nem csak zenekedvelőknek kedveskednek, az irodalom szerelmeseit legalább olyan jó, ha nem jobb programokkal várja majd a Pozsonyi útra tévedőket. Erdős Virág a „Hátrahagyott verseiből” ad majd elő a pikniken, míg Kováts Kriszta, Fábri Péter és Nyáry Krisztián közös munkájukat mutatják majd be Játékok és szerelmek címmel. Mindezek mellett lesz még média sor, színház utca, könyves sor, és természetesen a legkisebb gyerkőcök is találnak majd kedvükre való programot az idei, kilencedik Pozsonyi pikniken.

A Pozsonyi piknik –már csak elhelyezkedéséből adódóan is-, az egyik leghangulatosabb piknik a belvárosban. Az Újpesti rakpartnál hömpölygő Duna, a kávézók nyitott ajtaján kiáramló illatos, frissen főzött fekete erősre pörkölt kávé illata vár. A barátságos, mosolygós emberek tömege megnyugtatóan hat az állandóan rohanó fővárosiakra.

A Pozsonyi piknik elején fogyassz egy presszókávét. Vagy lattet –ha éppen latte rajongó vagy-, majd vesd bele magad a piknik forgatagába a belváros szívében.

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com

http://szelencetitkok.blogspot.hu/

https://www.facebook.com/szelencetitkok/