Irány Mexikó! – TOP kávétermelő országok #1

Irány Mexikó! – TOP kávétermelő országok #1

A TOP kávétermelő országok első állomása: Mexikó

MEXIKÓ KÁVÉJA – A tipikus mexikói kávé olyan, mint a jó fehérbor – finom testes és kellemesen száraz. És mikor esik a legjobban? Kora reggelről, amikor a Nap sugarai még alig kóstolgatják a horizontot, de már arra készülsz, hogy egy izgalmas túra keretein belül bejárd a vidéket, bebarangold a kávéültetvényeket.

Mexikóban a kávé főleg arabica, melynek termelése Soconusco tengerparti régiójában, Chiapas régióban és a guatemalai határ közelében a legkiválóbb. Szóval, ha folyamatos kávé-élvezetben szeretnél részesülni, ezekre a helyekre összpontosíts elsősorban. A mexikói kávé döntő többsége azonban Chiapas és Oaxaca kistermelőitől származik – ha úgy tetszik farmereitől, családi gazdaságaitól. Mivel a kávé az egyik fő export termék, több család is foglalkozik termeléssel, ettől várva a megélhetéshez szükséges anyagiakat.

A legjobb mexikói kávétermékeket a kis mexikói bio kávéházak gyártják. A kávét egyébként itt teljesen kézzel készítik, és a helyiek szívesen töltik a délutánjukat a kávézókban. Egyik híres különlegesség a café de olla, amihez barnacukrot és fahéjat adnak – sok esetben narancs rudat is –, és agyagedényben szolgálják fel, mely szűk szájának és öblös testének köszönhetően jól megőrzi a meleget.

A mexikói gazdálkodók együtt kelnek a nappal a kávé friss illatára, amit szeretnek lassan elfogyasztani. A testes feketét agyagedényben készítik; miután felforrt a víz hozzáadják az őrölt kávét, majd hagyják leülni. Vacsorára a felnőttek és a gyerekek is tejjel felhígított kávét isznak.

A legjobb kávétúrák, hogy figyelemmel kísérhesd a kávé útját

A La Mano del Mono egy Chiapasban alapított vállalkozás, mely lehetőséget teremt a látogatóknak, hogy felfedezzék Mexikó természetes élőhelyeit és vidékeit az ökoturizmuson keresztül. A betakarításra és kóstolásra épülő túra során könnyen te is kávészakértővé válhatsz. Ez egyébként egy háromnapos kirándulás, ha szeretnél elbújni a világ elől, és csak a kávéra összpontosítani.

A Comon Yaj Noptic szövetkezetnek köszönhetően egy teljes napon keresztül élvezheted a kávégazdálkodó életet. Ezt követően megkóstolhatod a különböző kávék lenyűgöző változatait, így megtanulod értékelni a kávéspecialitások egyedi ízét és aromáját.

A másik híres kávétúra az Argovia Express, ami egy kóstolóval egybekötött botanikus kerti túra. Az 5-6 órás kirándulás alatt a kávékóstolás mellett betekinthetsz a kávébabok termesztésének, betakarításának és feldolgozásának folyamataiba, valamint a szárításra vonatkozó lépésekbe is. Noha a túra hosszadalmas és fárasztó, minden pillanatát élvezni fogod.

Café Museo Café – A kávé múzeum San Cristóbal de las Casasben

Ez a hely egy kávézóval kombinált múzeum, ahol a kávé történelme és a chiapasi termesztés elevenedik meg a látogatók szeme előtt. A tárlat természetesen angolul is megtekinthető, a kávézóban pedig megkóstolható a legízletesebb organikus mexikói kávék egy jó része.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Írók között