Kávéfőzés – Rutin, vagy megszerzett tudás?

Kávéfőzés – Rutin, vagy megszerzett tudás?

A kávéfőzés ne legyen kihívás!

Amikor beszélsz, csak azt ismétled, amit már tudsz – ez az aforizma fogadott egy kora reggelen a közösségi oldalon. Alig kinyílt szemmel, kávéfőzés, ennélfogva az első kávé előtt egyetlen kérdés ugrott be – mégis hogy ismételhetném azt, amit nem tudok?

Megismerni valami újat, mindig izgalmas

Az ismeretlent körüllengi az újdonság varázsa, egyfajta misztikus ködben csücsül, miközben mi felfedezőként fújjuk arrébb a tejfehér ködöt, hogy eljussunk az új megismeréséig. Időről időre azonban a napi jól megszokott rutinba is beeshet valami apró újdonság: a bevásárlás során másfajta kávébabot emelünk le az üzlet polcáról, robusta helyett arabicát választunk, meleg helyett hideg tejjel öntjük fel a frissen főzött kotyogós kávénkat, vagy éppen egy új kávéfőző borzolja fel a kedélyeket a konyhapulton.

Ha valamiben jó vagyok a konyhában, akkor az a kávéfőzés

Tökéletesen tisztában vagyok a lépésekkel, folyamatosan bővítem a tudásomat, érdeklődve kérdezem a kávéházban, hogy mégis miért csapkod a barista, száz közül felismerem a kedvenc kávémat, és tisztes távolsággal kerülöm a borzasztó szmötyilöttyöket – hiába, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz könyveket olvassak, és pocsék kávét kortyolgassak a kedvenc Berlines kávésbögrémből.

Most mégis, az új masina egy pillanatra elbizonytalanít. A hozzávalók megvannak. Folyik víz a csapból, a pulton illatozik a sötétbarnára, már-már majdnem feketére őrölt kávé, a kandiscukor csinos halomban hever a pulton, a tej kellemesen hideg –ebből ma nem lesz tejhab-, a kedvenc bögrémre már szinte a kezemhez nőtt, és mégis úgy tűnik, a ma reggeli kávéfőzésbe beletörik a kávéskanalam.

Az új kávéfőzőn egyszerűen túl sok a gomb

Ha ezt nyomom csak vizet ad, ha azt csavarom, sárkányokat lepipálva okádja magából a gőzt, de kávét, na kávét azt egyáltalán nem ad. A belső hangok már ordítva követelik a kotyogós kávéfőzőhöz kapcsolódó megszokott rítust, még az eddig csendben lévők le akarják győzni az új kávéfőzőt. Diadalmat akarnak aratni, felfedezni az újat, hogy napok múlva jól berögződött rutinná válhasson az új kávéfőző használata.

Hosszú percekig küzdünk. A kávéfőző meg én. Én, meg a kávéfőző. Itt betöltöm a kávét, amott a vizet – megy ez!-, majd a koffeinvágytól remegve szépen sorban addig nyomkodom a gombokat egymás után, ameddig a kávégép feladja a harcot, bedobja a törölközőt, megadja magát, és kecses, vékony sugárban fel nem tölti kávéval a Berlines bögrét.

Amikor beszélsz, csak azt ismétled, amit már tudsz. Amikor kávét főzöl, bögrébe töltöd azt a tudást, és lehetőséget, amit egy csésze fekete rejt.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

http://szelencetitkok.blogspot.hu/

https://www.facebook.com/szelencetitkok/