04 aug Templom helyett görög kávé! Sütivel!
Ez a süti jár a görög kávé mellé
A kávézás tipikusan görög életforma. Beülünk egy kávéra? Ez a kérdés nem is feltétlenül a fekete ital kortyolására vonatkozik, hanem arra, hogy hozzunk össze egy baráti találkozót, vagy éppen randevút.
Ha már jártál Görögország kisebb falvaiban, akkor biztosan láttál kafeniokat, kávézókat, ahol a helyi görög férfiak üldögéltek, itták a forró italukat, beszélgettek. Hagyományosan nem szokás a kávé gyors magukba döntése, hanem inkább a ráérős iszogatás. Van, hogy akár órákat is ülnek a csésze felett – itt a pincér nem viszi el, mert az olyan lenne, mintha kitessékelné a vendéget. De hol vannak a nők? Ők nem kávéznak? Dehogynem! Csak ők otthon vagy a barátnőknél, női családtagoknál hódolnak a kávéimádatuknak.
A görög házaspárok vasárnap templom után ülnek be közösen kávézni, hogy a nők tegyék ezt egyedül, az egyáltalán nem volt szokás. A 90-es évektől ez már azért változott. Görögországban is megjelentek a modern stílusú kávézók, ezzel módosultak a kávéfogyasztási szokások is.
Nehéz napok
Állítólag a 15. században Omer sejk-nek száműzetése alatt úgy sikerült túlélnie a nehéz napokat, hogy az addig ismeretlen kávébabokból készült főzetet itta. Mikor Mekkába visszatért, megnyitotta az elsõ kávéházat. Egyiptomban, Görögországban és Törökországban hamar elterjedt a kávéfõzés szokása. A kávé annyira ízlett, hogy végül a kávéházat bezáratta a szultán, mert a hívők a dzsámiba járás helyett inkább kávézni jártak (csak halkan mondjuk, hogy megértjük a „félrelépést”).
A görögök is zaccos kávét isznak, mint a törökök. Ehhez nagyon finomra őrölt kávét használnak, melyet nyeles rézedényben főznek. A még hideg vízbe teszik a kávét és a cukrot, ahogy a víz melegedik, alaposan kevergetik, de leveszik a tűzről, amikor éppen elkezd habosodni. A zacc a kávé aljára leülepedik és addig kell inni a kávét amíg a zacchoz érünk.
Jeges nyalánkság
A hagyományos kávéjuk mellett a frappé is szinte nemzeti ital lett. És mint oly sok mindent, ennek a kitalálását is egy véletlennek köszönhetjük. 1957-ben a Thesszaloniki Nemzetközi Világkiállításon Jannisz Dritsasz, az egyik csokigyár képviselője egy olyan kakaós italt szeretett volna bemutatni a gyerekeknek, amely shakerben készül, tej és csokoládépor hozzáadásával. A szünetben szerette volna elkészíteni a saját kávéját, de meleg víz híján hideg vizet használt, és időhiány miatt a vizes instant kávékeveréket a shakerben rázta össze. És így született meg a frappé, amit később, egy athéni kávézó tulajdonos, Christos Lentzou 1965-ben továbbfejlesztett: bármixerrel rázta össze, és hozzáadott még egy kanál kávét, hogy még erősebb legyen. Ez házilag is könnyedén elkészíthetjük, akár csak egy jól záródó befőttesüveg segítségével.
És hogy mennyit kávéznak a görögök? Ha az apró görög kávékat isszák, akkor annyit, ahány helyre aznap el kell menjenek, ugyanis minden helyen megkínálják az embert. Persze vissza lehet utasítani, de az együtt elszürcsölt kávénak mindig jobb íze van!
Mi az, ami jobb a kávénál is? A sütemény – a kávé mellé!
A mai sütink a bugatsa, ami ugyan Macedóniából származik, de Görögország főleg északi részén különösen népszerű. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 l tej
2 dl cukor
2 dl búzadara
4 evőkanál vaj
1 vanília kikapart belseje
a tetejére:
fahéj
porcukor
Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk. Az egyik felét a sütőpapíros vagy kivajazott tepsi aljára fektetjük.
A tejet és cukrot felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és addig kevergetjük, amíg sűrű nem lesz.
Kicsit hűlni hagyjuk, közben belekeverjük a vajat és a vaníliát.
A leveles tésztára öntjük, elsimítjuk, majd befedjük a másik fele tésztával.
200 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Megszórjuk porcukorral és fahéjjal és langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Szerző: Morvai Linda www.konyhalal.cafeblog.hu
Forrás / Fotó: Konyhalál