FRENCH PRESS – A TÖKÉLETES FRANCIA KÁVÉ

FRENCH PRESS – A TÖKÉLETES FRANCIA KÁVÉ

MIÉRT PONT A FRENCH PRESS?

Hogy ki-milyen kávéfőző mellett teszi le a voksát, teljesen megoszlik. Több tényező is befolyásolhatja a választást: melyik kávé a kedvencünk, mekkora összeget vagyunk hajlandóak áldozni a készülékre, mekkora hely van a konyhában, a klasszikust preferáljuk, vagy a modern technikára gyúrunk, a sor végtelen. Létezik viszont egy kávéfőző, ami minőségében és íz-élményben is mást nyújt, mint egy hagyományos kávéfőző. A French Press-re, vagy, ahogy én hívom, a „préskávé”-ra szerte a világban milliók esküsznek. És hogy miért szeretik annyira? Azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy én miért szeretem taszajgatni rajta az őrölt kávét.

#1 MERT SZÉP

Azért azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos érv. Egy meseszép French Press méretében, kialakításában pont akkora, és megjelenésében kellően elegáns, hogy méltó kiegészítője legyen az asztalnak, akár egy zabkásás reggelihez, akár a vasárnapi családi ebédhez terítünk.

 

#2 FRISSEN DARÁLT KÁVÉBÓL A LEGJOBB

A szakik azt mondják, a French Press durvára őrölt kávéból a legjobb. Nekem ilyenkor Anyám ősrégi elektromos kávédarálója jut eszembe (fedőneve Lewis), amit nemrég egy ártatlannak tűnő mozdulattal hazavágtam. Otthon még nem tudják. A French Press rajongók szerint egyáltalán nem kár érte, mert az elektromos daráló nem a megfelelő méretre aprítja a kávészemeket, illetve darálás közben a szemek túlságosan felmelegednek, és idő előtt távoznak belőle az aromák. Az elektromos helyett a régi, hagyományos kézi darálót ajánlják, ami egy picit ugyan megnöveli az elkészítés idejét, de azért megvan a maga úrias romantikája.

 

#3 AZ ÖSSZES JÓSÁG BENNE VAN

A French Press használata rémesen egyszerű. Azért meg valóban nagyszerű, amiért a frissen darált kávé azonnal a kávé-küblibe kerül. Minden flikk-flakk nélkül jöhet rá a forró – vagy Cold Brew esetében hideg víz -, és már oldódhatnak is ki az imádott aromák. A „préskávé” esetében teljesen puritán a menet, nincs semmi, ahol elakadnának, vagy idő előtt lerakódnának az értékes olajok, mint mondjuk a papírszűrőn egy átfolyós kávéfőző esetében.

#4 ÍGY KÉSZÍTSD
Hozzávalók:

– 2 kiskanál őrölt kávé

– 1 csésze forró, vagy hideg (vagy szobahőmérsékletű), szűrt víz

Elkészítése:

Az őrölt kávét tedd bele a French Press-be, öntsd hozzá a forró vizet, majd tett rá a tetejét. Várj egy kicsit (max. 30 percet), majd kevergesd meg, tedd vissza a tetejét, és lassan kezdd el lefelé nyomni a prést. Időnként állj meg, várj egy kicsit, hadd ázzanak ki jól az ízek és az aromák. A végeredményben maradhatnak kisebb kávé darabok, de maga a procedúra és a mennyei, saját magunk által készített kávé élmény mindenért kárpótol.

Kóstold meg a French Press-szel hidegen főzött kávét is! A Cold Brew elkészítését itt találod.

 

#5 KIVÁLÓ ÚTITÁRS

Ha utazásaid során is biztosra mennél, a French Press-t nyugodtan bepakolhatod a bőröndbe. Áram sem kell hozzá, így gyakorlatilag bárhol előkaphatod, hogy egy friss kávéval lenyűgözd a kávérajongó társaságot. Sikkesen, akár egy vérbeli francia.

 

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jófej vagy!

Forrás // Fotó: www.bigstockphoto.com

Szerző: Eat, Move & Smile