Tisztázzuk végre, hogy mi a vegetarianizmus

Tisztázzuk végre, hogy mi a vegetarianizmus

 Manapság már nehéz eligazodni a sok-sok szexi és trendi étkezési szokás mentén, de most mindenkorra tisztába tesszük a vegetarianizmus fogalmát!

„Aha, te vega vagy, akkor csirkét ehetsz? És halat?” – hangzik el gyakorta a kérdés a vegetáriánusok felé. Sőt, a kérdés mellé egy furcsán érdeklődő és értetlenkedő arckifejezés is társul. Fontosnak tartom leszögezni, hogy a vegetarianizmus és a vegánság nem ételallergia, vagyis megehetné az illető az adott élelmiszereket, csak nem eszi meg őket etikai, ökológiai vagy egészségi okokra hivatkozva.

Vegetarianizmus

Emlékeztek a Bazi nagy görög lagziból arra a jelenetre, amikor a nagynéni elhívja a fiatal párt vacsorára és a lány megmondja neki, hogy a partnere, Ian vegetáriánus? „Már hogy érted, hogy vegetáriánus?” – kérdezi a nagynéni, Ula. „Nem eszi meg a húst.” – mondja Toula. Az étteremben eluralkodik a csönd és mindenki feléjük fordul, hiszen ilyen embert még a világon nem láttak, aki nem eszik húst. De a nagynéni egy „nem baj, majd sütök neki bárányt” kijelentéssel feloldja a halálos csendet. Na, bizony, pont így érzi magát egy vegetáriánus, amikor kiderül az „úri hóbortja”.

Eredete

Legelőször Indiában és az ókori görögöknél jelent meg a húsmentes táplálkozás mint választott étkezési irányzat. Bár nem vetült ki az egész közösségre, nagyon sokan követték az vegetáriánus étrendet vallási-filozófiai okokból kifolyólag. De ha Európán belül kutakodunk, a Bibliából több részletet is szokás a vegetarianizmusra való buzdításként értelmezni (1.Mózes 1:29 és Dániel 1:3-17, 1,8).

Motiváció

Vannak olyan vegetáriánusok, akik azért választották ezt az étrendet, mert egészségesebbnek és könnyebben emészthetőnek érzik a húsmentes táplálkozást. Mások etikai okok miatt nem fogyasztanak húst, mert nem akarják, hogy az állatok miattuk halljanak meg. Megint mások ökológiai szempontok miatt hanyagolják a húsokat, arra hivatkozva, hogy az állattartás környezetkárosító hatásai nem figyelmen kívül hagyhatók nagyipari szinten.

Ahány ház, annyi szokás

Vegetáriánusból is többféle van. A bevezetőben szereplő kérdés csak elsőre tűnik furcsának, ha jobban elmélyedünk a témában, a történet egyre bonyolódik, hiszen nem csak húst nem evő vegetáriánusokról beszélhetünk. A szemi-vegetarianizmus követői például esznek baromfit és halat, mert úgy vélik, kevésbé kifinomult ezen állatok idegrendszere. A baristához semmilyen extra kérésük nincs, mehet tej és tejszínhab is. Laktovegetáriánus, aki állati tejeket és tejterméket fogyaszt ugyan, de húst nem. Ők tehéntejjel kérik a kávéjukat. Ovovegetáriánus az, aki tojást eszik a növényi táplálékok mellett. Na, ők már növényi tejet fognak kérni a lattéhoz. Ezen kettő kombinációja, az ovo-lakto vegetáriánus tojást, tejet és tejtermékeket is fogyaszt. Ők a tehéntejet is beletöltik a kávésbögrébe.

Vegánság

A vegán táplálkozást követők minden állati eredetű élelmiszert száműz az étrendjéből. Az étrend követője nem fogyaszt tehát húst, tojást, tejet, tejterméket, zselatint és olyan kész ételeket, melyekben ezek megtalálhatóak. A vegánság sok esetben nem csupán az étkezési szokásokra terjed, hanem a ruházkodásra (nem hordanak bőr vagy szőrméből készült darabokat) és nem használnak olyan termékeket, melyeket állatokon tesztelve fejlesztettek ki a gyártók. A vegánok azok, akik mandula-, rizs-, kókusz-, zab- vagy egyéb alternatív tejekkel fogják kérni a kávézóban az italukat és a méz miatt a melange is kiesik repertoárjukból.

Híres vegetáriánusok:
 • Albert Einstein
 • Mahátma Gandhi
 • Voltaire
 • Platón
 • Nikola Tesla
 • Leonardo DaVinci
 • Lev Tolstoj
 • Mike Tyson
 • Bruce Springsteen
 • Betty White
 • Kristen Bell

Szerző: Elek Dóra

Forrás/ Fotó: www.bigstockphoto.com