Húzott kávé Tarzan gyerekszobájából

Húzott kávé Tarzan gyerekszobájából

A legtöbb kávé-élmény egy indonéz sztorival kezdődik

Magyarországon csak a legjobb kávézók kínálnak indonéz kávékat, holott a legjobb minőségű, különleges kávék között találhatjuk ezeket a kávéfajtákat szerte a világon. Vajon milyen kávé-élmény ígéretével csábít Indonézia?

Indonézia színes zenés, táncos és harcművészeti hagyományokkal rendelkezik, és emellett nagyon gazdag a gasztronómiája is. A 17000 szigetet felölelő szigetvilág a bőséges csapadéknak, a kiváló termőföldnek és az ideális éghajlati viszonyoknak köszönhetően számtalan kávéfajta termőhelye. Az indonézeknek a kávé nem csupán élvezeti cikk, a kávézás a mindennapok része. A kávéfogyasztás az élet természetes velejárója, egy kávérajongó vagy kávéfüggő számára ez maga a mennyország. Ti is szívesen költöznétek ide? És akkor még a legjobbat nem is mondtam.

Az olyan nagyvárosokban, mint Dzsakarta, Bandung, Surabaya és Medan a nagy nemzetközi kávéárusító láncok ott vannak minden bevásárlóközpontban és hivatali épületben, de az igazi, hamisítatlan kávékultúra az utcán virágzik. Az utcai árusoknál a szopogatható kávétablettától az oldódó kávéporig minden változatban megkaphatja a kávéját az, aki valamiért nem jutott hozzá odahaza. A sarki vagy út menti warung kopik szinte mindig tele vannak vendégekkel. Ezekben pohárban árulják a főzött kávé legkülönbözőbb változatait. Az indonézek többsége cukorral issza a kávéját, de kapható itt a gyógynövényekkel vagy fűszerekkel ízesített változatig szinte minden. Garantált a kávés élmény.

A főbb indonéz kávétípusok származás szerint a jávai, a szumátrai, a torajai, a bali-i, a floresi, és a pápuai. Minden egyes régiónak megvan a maga sajátos fogyasztási profilja, sőt az egyes régiókon belül is óriási a változatosság. Most megmutatom az indonéz kávékultúra 5+1 legérdekesebb elemét.

Kopi Tubruk (egyszerű főtt kávé)

Ez a legnépszerűbb főtt kávé Indonéziában. Elkészítésének legjobb módja, ha a forró vízzel teli pohárba három kávéskanál őrölt kávét és három kávéskanál cukrot teszünk. Manapság már több indonéz cég gyárt és forgalmaz zacskós csomagolásban egy adaghoz elegendő ilyen keveréket. Az indonézek imádják ezt a terméket.

Kopi Tarik (húzott kávé)

A Kopi Tarik speciálisan pörkölt acehi arabica kávé, amit cukorral fogyasztanak. Az elkészítés során a frissen pörkölt kávét egy pamutból készült szűrőn át újra és újra átöntjük az egyik tartályból a másikba, hogy kellő sűrűségű legyen, az íze pedig tartalmas. A Kopi Tarikot Aceh szigetén kávéüzletekben árulják, és az ide járó férfiak idővel törzsközönséggé válnak, nem csak a kávészünet idejét töltik itt. Órákon elüldögélnek itt, hogy megvitassák a helyi aktuális híreket. Ennek a kávénak általában minden más kávéfajtától eltérő, sajátos íze és aromája van.

Kopi Jahe (gyömbér kávé)

A gyömbérrel és pálmacukorral kevert főtt kávét többnyire Jáván fogyasztják. Ezt a fajta hagyományos kávét már több cég is gyártja illetve zacskókba csomagolva forgalmazza. A hirdetések azt állítják, hogy ez nem csak egy hagyományos ital, hanem gyógyhatású készítmény is. Úgy tartják, hogy használ az influenza ellen.

Kopi Joss (Joss kávé)

Ez egy olyan típusú kávé, amelynek elkészítése során egy darabka égő faszenet tesznek a kávéba, hogy egyfajta sült ízt kölcsönözzenek neki. Az elnevezésben szereplő hangutánzó „joss” szó arra a hangra utal, amelyet a folyadékba tett faszén ad. A főzéshez egy üstre, vagy nagyobb méretű bádogfazékra van szükség, amelyet faszénen melegítenek fel.

Kopi Bumbu (fűszerezett kávé)

Főtt kávé szegfűszeggel, fahéjjal, malabárral és cukorral keverve. Ez a kávéfajta évszázadokkal ezelőtt akkor született meg, amikor Közel-Keletről érkezett bevándorlók magukkal hoztak és meghonosítottak bizonyos kulturális szokásokat.

Kopi Luwak

Indonézia, Szumátra, Jáva szigetén terem az igazi kávébab, amit egy cibetmacska-féle, a maláj pálmasodró szüretel le. A macska csak a legízletesebb terméseket harapja le az ágakról, a kávészemek aztán lassan végigcsorognak az emésztőrendszerén. A bab azonban nem oldódik fel, ellenben a benne lévő fehérjékkel, amelyek apró szakaszokra töredeznek, bizonyos anyagok pedig egyszerűen eltűnnek belőle. A bogyó távozik az állat szervezetéből, a kávétermelők összeszedik a salakanyagnak tűnő kincset, lemossák, enyhén megpörkölik, és piacra dobják.

Kedvet kaptatok valamelyik indonéz kávékülönlegességhez? Elutaznátok Indonéziába, hogy felkeressetek egy valódi, indonéz kávéüzletet? Kíváncsiak vagytok a Kopi Luwak ízére? Ha az országban jártok, feltétlenül számoljatok be róla nekünk is!

 

Szerző: Kristóf Eszter/ napikincsek.blogspot.hu

Képek forrása: www.bigstockphoto.com